Tuesday, July 10, 2012

Diploma de BACALAUREAT



    Toti trebuie sa aiba o diploma de BACALAUREAT. Dar ce se intampla cu cei care nu promoveaza BAC`ul? Ah, ei beneficieaza de somaj, pentru ca vezi Doamne ei au lucrat atat incat trebuie sa beneficieze de somaj timp de 6 luni, nu e suma fabuloasa dar 250 de RON timp de 6 luni e ceva toturi. Drept urmare 6 x 250 = 1.500 RON, adica la cei 100.000 care nu au promovat suma totala este 150.000.000 RON. Sa fie acestii 250 RON echivalentul orelor de practica? Nu stiu exact. Oricum este o suma frumusica de bani. Intrebarea mea este: "Daca dau BAC`ul de 2-3 ori si tot il pic, primesc de fiecare data cei 250 RON timp de 6 luni?"

    Am tot citit prin presa on-line presupusele cauze pentru nepromovarea BAC`ului:
  • pofesorii slab pregatii
  • elevi care consuma etnobotanice
  • schimbarea materiei de Bacalaureat
    Toti dau vina pe altceva, profesorii pe etnobotanice, elevii pe schimbarea materiei, parintii pe profesorii. Adevarul este caci, in fieacare an se schimba cate ceva la examenul de Bacalaureat. De fiecare data apare o chestie care trebuie testata pe elevii care si asa sunt "bulversatii" de materiile pentru BAC. Majoritatea nu sunt curiosi de exeamenul de Bacalaureat, majoritatea spera ca parintii sa le rezolve aceasta diploma pe care ei sa o arunce in spatele dulapului. Da trebuie sa ai o diploma de Bacalaureat, da trebuie sa dai o socoteala la ce-i 12 ani de scoala prin care ai trecut pe banii statului(mai mult sau mai putin). Inca scoala este gratuita pana in clasa 12-a, facultatea inclusiv daca intri pe un loc de stat.

    Nici o problema daca nu ai promovat Bac`ul poti sa incerci una din cele 6 optiuni care-ti stau la dispozitie:   
1.  Indemnizaţia de şomaj. Absolvenţii fără diplomă de Bacalaureat beneficiază, timp de şase luni, de o indemnizaţie de şomaj pentru absolvenţi în valoare 250 de lei.Atenţie! Ca să beneficiezi de acest ajutor, trebuie să te înregistrezi la agenţia din raza domiciliului în cel mult 60 de zile de la afişarea rezultatelor. 

2. Angajarea ca necalificat. Sunt puţine locuri de muncă disponibile pentru tinerii cărora nu le-a plăcut şcoala.Totuşi, puteţi opta pentru un job într-o agenţie imobiliară, sau puteţi lucra ca secretar, vânzător, manipulant marfă, sau ospătar.

3. Cursurile de calificare. Cei care nu au diplomă de Bacalaureat se pot înscrie la diferite cursuri profesionale, sau de meserii. O diplomă de măcelar sau frizer poate cântări greu.

4. Joburi în străinătate. Există numeroase joburi în străinătate pentru muncitorii necalificaţi. Sunt căutaţi îngrijitorii de bătrâni, muncitori în construcţii, sau la ferme de animale.
Trebuie să ţineţi cont, însă, că majoritatea angajatorilor cer cunoştinţe medii de limbă străină, în special engleză!

5. O afacere proprie. Pot „visa" la ea doar tinerii ai căror părinţi îi pot susţine financiar.
Cu sprijinul familiei, tinerii se pot implica într-o afacere care le poate aduce venituri frumuşele.

6. „Burta" pe carte. Dacă nu vrei să renunţi la ideea de a avea diplomă de Bac şi a putea urma o facultate, pune burta pe carte.
Ai o lună la dispoziţie să recuperezi şi să vii pregătit la sesiunea a doua din luna august.

     In orice caz Invatamantul de la noi trebuie sa se schimbe; profesorii sa aibe minim o vechime de 5 ani inainte sa poate preada la liceu; materiile sa se imputineze putin, sa se puna accent pe materiile importante. Ramane de vazut daca si la anul se va repeta aceasta performanta de a nu promova examenul de Bacalaureat, dar, curaj, mai exista inca o sesiune de BAC la toamna.


No comments:

Post a Comment